Grafische blogs. We delen graag onze kennis ...

Wees voorbereid op sneeuw ...

kerst goudfolie cover

Grafische checklist voor een stralende Kerstperiode

30°, bloedheet, hoogzomer, creatieve komkommertijd, de zonnebril op de neus, de ogen gesloten, lui achterover liggend, het perfecte moment om te dromen van een lekker fris zonovergoten winters landschap. Nog een klein stapje verder schakelen en de Kerstverlichting wordt weer aangeknipt en Flappie wordt uit het hok gehaald …

Kerstverlichting, kerstbomen, stalletjes, Glühwein, Flappie al dan niet in diervriendelijkere vegetarische variant, … Het leidt tot diverse vakterreinen waar anderen beter geplaatst zijn om hierover de perfecte blog te schrijven.

We houden het hier op een grafisch geïnspireerde checklist voor de Kerstperiode. En als je er nu al werk van maakt kan je zorgeloos van de winter genieten. Dan ben je dit jaar alvast op tijd met het uitvoeren van je goede voornemens :-)

Om te beginnen een overzicht van een aantal grafische producties die allemaal bijzondere aandacht krijgen in de eindejaarsperiode. Vervolgens nemen we een aantal mooie foliedruktechnieken onder de loep.

Oh ja, een waarschuwing. Dit is een zogenaamde “long read”. Dat betekent dat er beduidend meer karakters gebruikt zijn dan in een Tweet. Het kost je 10 minuten van je tijd. Het is de bedoeling dat je die 10 minuten terugverdient door de tips die we je wegschenken. En voor diegene die niet graag lezen, er staan ook inspirerende plaatjes bij.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grafische producties voor de eindejaarsperiode:

 1. Kerstkaart / nieuwjaarskaart
 2. Wobbler
 3. POS (Point of Sale) topkaart / display
 4. Nek-label
 5. Sleeve
 6. Magazinecover
 7. Plafondhanger
 8. Cadeaukaart / gift voucher

kerstkaart foliedruk

 1. Kerstkaart / nieuwjaarskaart

Een uitgelezen moment om je relaties te verwennen met een tastbaar moment van aandacht. Een mooie traditie en in deze vluchtige digitale tijden extra gewaardeerd.

To do:

 • schatting van aantal relaties (klanten, prospects maar ook medewerkers, leveranciers, …) om de oplage te kennen.
 • nadenken over de persoonlijke boodschap die je wil brengen, illustraties, foto, … Laat je helpen door een grafisch ontwerper of kies een mooie kaart uit de vaste collecties bij je grafische partner.
 • denk eraan het wordt 2019 (je zou niet de eerste zijn die 2018 zet op een zelf ontworpen kaart voor 2019 …).
 • enveloppen bestellen, met of zonder strip, en verzending regelen.

Tip:

 • een dubbele wenskaart wordt makkelijker op de kast of een bureau geplaatst, staat stabiel en blijft dus langer zichtbaar.
 • een inspirerende quote of slogan op de voorzijde en je kaart krijgt gegarandeerd een prominentere plek.
 • portkosten nakijken ivm formaat en gewicht, een mailbedrijf kan helpen en ze hebben vaak voordeligere tarieven.
 • bestel extra kaarten, last minute kom je er altijd een aantal tekort.

kerstkaart foliedruk

 1. Wobbler

Een wobbler is een mooi gedrukt opvallend kaartje dat dmv een zelfklevend transparant kunststof strookje aan het winkelschap bevestigd wordt. Het “wiebelt” ter hoogte van je product. Het trekt de aandacht van de klant in de winkel en promoot je product dmv vorm, bijzondere bedrukking, geafficheerde korting, promotie-aanbod, …

To do:

 • In je marketingplan de producten aanduiden waarvan je er graag meer verkoopt tijdens de drukke eindejaarsperiode.
 • De prijs- of andere elementen bepalen die je wil “highlighten” en wil visualiseren op de wobbler
 • Afhankelijk van het winkelpunt een plan maken wie de wobblers gaat plaatsen bij je product (de supermarktketen, je merchandisers, …)
 • Aantallen vastleggen, verschillende versies bepalen zodat je alles in één enkele run kan drukken en afwerken

Tip:

 • Laat een blanco dummy maken
 • Een wobbler die blinkt, die “spiegelt”, die het licht reflecteert zorgt voor extra “stopkracht”. En alles begint bij de klant die je product opmerkt, stopt, in de hand neemt en hopelijk ook in het winkelkarretje plaatst …

foliedruk luxe

 1. POS Topkaart / display

Je kan er niet naast kijken. In de shopping-hoogdagen wordt de winkelvloer extra bevolkt door mooie displays, opvallend Point Of Sale materiaal. Een vak apart. Een bijzonder element van de display is de “topkaart” of vaak ook een extra “grafisch element” wat bovenop gemonteerd wordt om een aanbieding in de verf (in folie mag ook J) te zetten. Je POS specialist kan je alles vertellen over opvallende displays voor de eindejaarsperiode en helpt je met de druktechniek. We geven je graag een lijstje met specialisten in je regio.

 1. Nek-label

Je kent ze vast wel. De kartonnetjes die je rond de flessenhals vindt van de bijzondere dranken, olijfolie, sauzen … Vaak producten die zich prima lenen voor feestelijke gelegenheden en die door middel van een extra aanbieding via een hals-label gepromoot worden.

Tip: laat een blanco dummy maken. Test de dummy rond je product en nadien kan je op basis van de technisch tekening een mooi ontwerp maken.

sleeve coldfoil foliedruk

 1. Sleeve

Een prima oplossing om je product te “herverpakken” voor de eindejaarsperiode. Met een sleeve in vouwkarton kan je je product een tijdelijke feestuitstraling geven, een luxe belevingsmoment van maken. Je schuift als het ware de nieuwe look over de bestaande basisverpakking. Ook ideaal om je product dus een cadeau-uitstraling te geven. Je verleidt er de koper mee, kan een extra aanbieding communiceren en je maakt van je product een prachtige give-away. Denk maar aan de doos chocolaatjes met “kerstversiering”, de blikken doos met heerlijke koekjes in een kerstsleeve, …

Tip: laat een blanco dummy maken en test de sleeve om je bestaande verpakking. Hou rekening met een bepaalde tolerantie qua formaat. Je basisverpakking heeft meestal ook kleine afwijkingen en die moet je kunnen opvangen met een iets grotere sleeve. Je kan de sleeve al langsnaad verlijmd geleverd krijgen of beslissen om die met tweezijdige tape of een lijmpistool pas te lijmen als je ze om je basisverpakking doet. Testen en advies vragen afhankelijk van toepassing en oplage is de boodschap. Zo kan je efficiënt herverpakken.

 1. Magazinecover

Ja, dit is een binnenkopper voor ons als grafische sector. Maar een must in dit lijstje want we merken elk jaar dat uitgevers én bedrijven graag extra aandacht besteden aan de cover van hun magazine, hun brochure, hun catalogus voor de eindejaarsperiode. Alle druktechnieken passeren de revue en foliedruk neemt hier heel zeker een bijzondere positie in.

Tip: begin er op tijd aan. Vraag advies over bijzondere drukeffecten om je uitgave extra cachet te geven. Vaak is er ook nog ruimte om een aantal verschillende designs op een testvorm te plaatsen. Zo kan je op voorhand nakijken welk effect het beste bij de uitstraling van je titel, merk of product past. Met het juiste advies kan je – zeker met de nieuwste innovatieve grafische technieken – je cover heel bijzonder maken aan zo scherp mogelijke voorwaarden. Soms zit een groot prijsverschil in een klein hoekje en wij weten alles over die kleine hoekjes :-)

christmas tree foil printing

 1. Plafondhanger

In de feestperiode zie je dat winkels volop inzetten op beleving. Dat maakt shoppen ook bijzonder en voegt wat toe tov het online winkelgebeuren. Ook winkelen is een verwenmoment, een offline luxe moment waarbij je meegenomen wil worden in een avontuur. Aankleding van de winkel dmv plafondhangers, bewegende “mobieltjes” (geen gsm’s dus maar de mobieltjes die je misschien nog kent van boven je kinderwieg) met feestelijke tinten en kleuren geeft je als klant een bevestiging van je goede aankoopkeuze. Verleiden, visueel verwennen en extra vertrouwen geven bij je aankoopbeslissingen.

Tip: laat een dummy maken om de stevigheid van het materiaal te bepalen. Zorg voor veilige bevestigingsmogelijkheden. Spreek een grafische specialist aan, ze kennen de materialen en hebben catalogi met de verschillende ophangmogelijkheden. De juiste bedrukking kan zorgen voor een mooie reflectie van het sfeervolle winkellicht en de complete shop een “sprankelende feestelijke uitstraling” geven. Vaak worden plafondhangers gemaakt door het cacheren van glanzende papieren drukvellen op stevig grijskarton en ze nadien te stanzen in diverse vormen. Denk ook aan het milieu. Plafondhangers gaan na de feestperiode in de container en als je ze laat maken uit papier en karton zijn ze duurzaam en recycleerbaar.

gift voucher foil print

 1. Cadeaukaart / Gift Voucher

De cadeaukaart is de laatste jaren heel populair geworden. Het is fijn om een prachtige waardebon weg te schenken die de ontvanger kan besteden in een winkel waar je een goede band mee hebt, een winkel waar je zelf ook graag shopt. En je laat natuurlijk de ontvanger heel veel keuzemogelijkheden. Maar ook een cadeaubon voor een etentje is een mooi geschenk. Zowel voor grote winkelketens als voor de kleinhandelaar een goed moment om extra omzet te generen en dmv de cadeaukaart nadien ook nieuwe klanten over de vloer te krijgen. En ze besteden misschien wel meer dan de waarde van de gift voucher …

Tip:

 • denk na over de uitstraling. Een cadeaukaart is immers een cadeautje. Denk ook na over de beveiliging van je cadeaukaart. Je wil immers niet dat de kaart zomaar is na te maken op een eenvoudige printer en je kan dmv nummering, unieke stempel, handtekening maar ook een bijzondere druktechniek de cadeaukaart uniek maken.
 • Start er op tijd mee. Een cadeaukaart kan je het hele jaar inzetten. De feestperiode is in december maar naar het schijnt verjaren er elke maand mensen …

sleeve foliedruk chocolade

Foliedruktechnieken.

Elk van de hierboven vernoemde grafische producten kan met foliedruk omgetoverd worden tot de perfecte premium feestversie. Je betaalt wat meer dan bij eenvoudig full color drukwerk maar de consument is vaak bereid om in de eindejaarsperiode te betalen voor extra beleving. Al helemaal als het om een cadeautje gaat. En als jouw product, jouw winkel, je uitstraling, premium is verdien je dat terug. Het is een periode waarin we met z’n allen aan heel wat zaken extra glans willen geven. Overigens gelukkig niet alleen aan de materiële zaken.

Foliedruk kan je tegenwoordig grosso modo in drie categorieën onderverdelen. Ik probeer ze hieronder in eenvoudige bewoordingen te herleiden tot hun essentie. Er zijn nog veel technische aanvullingen mogelijk maar dat zou hier veel te ver leiden.

 1. Warmtefoliedruk / Hotfoil

Dit is de “klassieke” foliedruk die al een aantal generaties meegaat. Nog steeds bijzonder waardevol. Met een cliché (een soort stempel die je laat maken van je foliebeeld) breng je dmv warmte en druk een bepaalde kleur folie aan bovenop je drukwerk. Hotfoil is een nabewerking. Afhankelijk van je keuze van de folie heeft die een hoge glans of matte uitstraling en de klassiekers zijn goud, zilver en koper of ook holografische folie voor beveiligd waardedrukwerk. Je voelt de folie op het papier liggen.

 1. Koudfolie / coldfoil

Recentere foliedruktechniek waarbij de toepassing meestal “inline” is, dus in één keer op de drukpers folie en je bedrukking. De meest gebruikte foliekleur is zilver omdat je immers alle mogelijke folie-tinten kan bereiken door de (transparante) CMYK bedrukking. Maar ook goudfolie en holografische folie behoort tot de mogelijkheden. In tegenstelling tot hotfoil gebeurt de transfer van folie dmv een eenvoudige offset-drukplaat waardoor lijminkt in spot op het drukvel gezet wordt en waaraan de zilverfolie zich uiterst gedetailleerd kan hechten. Na de omtovering tot diverse “folie-kleuren” dmv je bedrukking, wordt het drukvel beschermd door een matte of glanzende dispersielak. De folie ligt volledig vlak op je papier. Eventueel kan je ook dmv een embossing / preeg een bijkomend reliëf brengen in je folie of met spot UV voor plaatselijke opdikkende hoogglans zorgen.

 1. Digitale foliedruk

De nieuwste variant onder de foliedruktechniek. Overigens houdt “digitaal” in tegenstelling tot het “digitaal-analoog klankverschil in de audiowereld”, niet in dat deze foliedruk beter is dan de vorige twee beschreven soorten. Je kan er gewoon een aantal andere dingen mee. Een mooie aanvulling dus.

Je hebt allereerst digitale foliedruk die werkt zoals “hotfoil”. Je brengt de folie namelijk aan als nabewerking bovenop je (veelal digitaal gedrukte) drukwerk. Er wordt eerst lak aangebracht in “spot” en daaraan hecht zich een folie in de gekozen kleur. Hier wordt meestal voor zilver of goud gekozen. Je voelt de folie op het papier liggen.

Ten tweede heb je ook de digitale foliedruk die werkt zoals “cold foil”. Je brengt eerst een “lijmtoner” aan (je drukt met toner je foliebeeld). Nadien hecht zich dmv een extra doorgang (zilver)folie op de plaats waar toner is aangebracht. De laatste doorgang voorziet dan CMYK toner bedrukking bovenop zodat alle folietinten mogelijk zijn. De folie ligt volledig vlak op je drager.

Welke foliedruktechniek kiezen voor je opvallende grafische kerst/eindejaarsproductie?

Maak het je makkelijk. Contacteer ons en we zullen je een degelijk en uitgebreid advies geven. En advies is bij ons altijd kosteloos.

Heel veel elementen en combinaties bepalen immers welke techniek de meest geschikte is. Papier- of kartonsoort, oplage, uitstraling, formaat, toepassing, verwerking, creativiteit, snelheid, personalisatie, kosten, … en last but not least wat vind je het mooiste wanneer we je voorbeelden laten zien.

En ja, natuurlijk zijn we al 10 jaar dé koudfolie specialist in de Benelux. Dus adviseren we jou heel graag koudfolie als druktechniek. Maar we zijn ook al vele jaren gepassioneerd door alle foliedruktechnieken. We volgen die innovaties heel erg op en we spreken onze grafische hotfoil en digital foil-collega’s op beurzen en evenementen en onderhouden met hen warme contacten. Dus we verwijzen graag naar hen door op basis van de antwoorden die uit ons gesprek met jou komen. En wil je volledig ontzorgd worden? Dat kan, dan regelen wij de foliedruk volledig van a tot z. Of het nu hotfoil, coldfoil of digital foil is.

Zolang het maar folie is natuurlijk :-)

We wensen je alvast fijne kerstdagen en een schitterend 2019.