Grafische Groep Matthys

Milieu

Koudfoliedruk is het perfecte compromis tussen opvallen én aandacht voor recycling

Aandacht voor duurzaamheid en recycling

Grafische Groep Matthys wil transparant zijn over de toepassing van koudfoliedruk op papier en karton.

Is koudfoliedruk toepassen – voor bijvoorbeeld een vouwkartonverpakking – een duurzame keuze?

Ja en Neen. 

Neen, want de duurzaamste keuze is een verpakking die niet geproduceerd wordt. Eigenlijk moeten we nog een stap eerder in het proces kijken en ons afvragen of we het product wel moeten produceren waarrond we een doosje ontwerpen. En als we dan toch het product willen aanbieden, én een verpakking nodig hebben, dan is een onbedrukte verpakking – zonder toevoeging dus van inkt, lak, foliedruk … – duurzamer. Maar producten worden aangeboden om verkocht te worden … En een product dat niet verkocht wordt en uiteindelijk van het schap verwijderd moet worden is nog minder duurzaam. Dat is verspilling van energie en grondstoffen. 

Het blijft een lastige denk-oefening waarbij je als producent én consument heel veel informatie tegen elkaar moet afwegen. 

Ja, want als je heel graag een product wil aanbieden én verkopen en je wil daarvoor een verpakking inzetten die “aanspreekt”, die opvalt, die aansluit bij de beleving van jouw merk, jouw product, dan is koudfoliedruk wellicht één van de duurzaamste toevoegingen aan papier en karton. Duurzaam omdat de lijminkt en de aluminium-deeltjes geen enkele vorm van plastic bevatten én omdat de consument jouw vouwkarton verpakking met een gerust hart na gebruik mag toevertrouwen aan de uitstekende recyclingstroom van oud papier en karton. 

En dat beweren we natuurlijk niet zomaar. Dat is onafhankelijk getest, in een professionele labo-omgeving. 

Zelfs een volledig foodsafe traject is perfect mogelijk. We zijn BRCGS gecertificeerd voor secundaire verpakkingen. 

Grafische Groep Matthys produceert uw drukwerk uitsluitend met groene stroom o.a. van onze eigen zonnepanelen op het dak van de drukkerij. 

Recycling van koudfoliedruk

Drukwerk en verpakkingen voorzien van de koudfoliedruktechniek zijn perfect te recycleren.

We hebben zelf de recycleerbaarheid laten testen in een gespecialiseerd labo. Daaruit is gebleken dat alle varianten die we getest hebben heel makkelijk vervezelden, de aangebrachte lijminkt, dispersielak en aluminium deeltjes werden prima door het recyclingproces (floating techniek) afgevoerd zoals bij klassiek drukwerk het geval is en ze bleken ook geen verstorende factor tijdens de productie van een nieuw vel papier.