We delen graag onze kennis met jou. Vragen zijn welkom.
Grafische Groep Matthys investeerde in 2008 in koudfoliedruk. Ondertussen hebben we heel veel ervaring opgebouwd en kunnen we dit expertise met jou delen.
Je vindt hieronder een lijst met +20 veelgestelde vragen, en uiteraard ons antwoord. Extra vragen zijn altijd welkom. Ons team helpt je graag verder.
We maken voor onszelf altijd een onderscheid tussen glans en spiegeling. Glans zien wij als de mate waarin onze foliedruk “blinkt” wanneer het licht er op valt. Spiegeling reserveren wij als begrip voor de mate waarin je – en dan spreken we vooral over zilverfolie – een voorwerp of jezelf in de folie ziet weerspiegelen. Bij dat laatste focussen we vooral op de herkenbaarheid van het voorwerp of uiteraard de herkenbaarheid van jezelf zoals in een badkamerspiegel. Hoogglans is overigens heel makkelijk te bereiken en bovendien speelt ook het aspect van contrast ten opzichte van de “niet folie delen van een grafisch product”, spiegeling is een complexer vraagstuk.
De belangrijkste factor is het papier waarop de ‘inline cold foil’ techniek toegepast wordt. Koudfoliedruk wordt bijna altijd toegepast op een gestreken papiersoort. Hoe glanzender en/of meer gestreken de papiersoort is, hoe hoger het glanseffect van de folie en dus hoe groter het metal-effect. De hoogste glans wordt bereikt op gesatineerd MC of andere hoogglanzende papiersoorten. De toepassing op een mat / silk MC geeft een matter resultaat. Voor karton geeft sulfaatkarton de beste resultaten. Ook de dispersielak die toegepast wordt geeft verschillende eindresultaten. Een glans dispersielak of een matte dispersielak geeft een duidelijk verschil in glans. Extra afwerking met UV glanslak (mogelijk in spot) of glanslaminaat verhoogt nog het algemene glanseffect maar kan – ingeval van glanslaminaat – het visueel contrast tussen foliegedeelten en niet foliegedeelten verminderen. Het is aangeraden om overleg te hebben over de papiersoorten en om drukwerkmodellen op te vragen om tot een optimaal resultaat te komen. Onze voorbeeldbrochure is gedrukt op gesatineerd MC met een glans dispersielak afwerking en er zijn eveneens pagina’s voorzien van glans / matlaminaat en matte dispersielak in combinatie met glans spot-uv lak. Op vlak van glansmogelijkheden is onze brochure een uitstekende referentie.
Een aantal aspecten die gelden voor het bereiken van maximale glans, zijn ook van toepassing voor een maximale spiegeling. Dé basis is de mate van gestrekenheid van het papier of karton. Een gloss MC of een gestreken sulfaatkarton is een prima basis.
De hoogste spiegeling bereik je door op die glanzende papier/karton soort de zilverfolie aan te brengen zonder lak te voorzien. Dan start je het beste met UV lijminkt (ipv conventionele lijminkt) om vervolgens het drukvel met UV inkten te drukken én meteen UV te drogen zonder verdere afwerking met lak. Onze recentste drukpers (2021) heeft deze hybride UV optie.
Daarin zit de sleutel tot maximale spiegeling. Een zilveren folievlak zonder lak zorgt immers voor het scherpste spiegelbeeld.
Een aandachtspunt is dat dit kwetsbaarder is en dus niet voor elke toepassing geschikt is. Overigens kan je ook kiezen voor conventionele druk. Maar bij bedrukking van folie moeten we lak voorzien als het drukwerk met conventionele inkten gedrukt wordt.
Wil je maximale spiegeling combineren met bedrukte folie dan is UV druk dé optie.
Samengevat, als je vragen hebt over glans en spiegeling gaan we altijd uitgebreid het gesprek aan. We kijken samen naar het effect dat je voor ogen hebt en zullen je adviseren mét de nodige inspirerende voorbeelden. Beter een vraag extra dan eentje te weinig …
We hebben een handig document gemaakt, “how to cold foil”, verkrijgbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Dat document kan je via onderstaande link downloaden als pdf. Als je die pdf opent in Acrobat Professional kan je de kleurscheidingen zien.
Voor een “folie + cmyk” is de basisaanlevering een hoge resolutie PDF opgemaakt in 4 kleuren + een 5de kleur (voor de folie) en met de juiste afloop.
Document: how_to_cold_foil_NL
Op tweewekelijkse basis maken we verzamel-drukproeven met koudfoliedruk aan een heel interessant tarief. Zo kan je makkelijk een A4, A3, A2 … formaat bestellen, als basis steeds met zilverfolie + cmyk + glans dispersielak op een gloss MC.
Afhankelijk van de gewenste uitstraling – passend bij jouw project – kunnen we switchen naar matte dispersielak of een gestreken kartonsoort. Ook goudfolie en/of PMS-kleuren zijn in optie tegen een meerprijs mogelijk, evenals afwerking met mat of glans laminaat, spot uv, …
We raden je aan om voor een drukproef ook altijd advies te vragen. Dan kunnen we samen kijken naar het ontwerp zodat je een maximaal effect bereikt.
Op wekelijkse basis drukken we een verzameldrukvorm / combinatiedrukvorm, op 400 gr opdikkend mat MC, 4/4 (beide zijden cmyk) en één zijde zilverfolie. Met een matte dispersielak-afwerking.
Via die verzameldrukvorm kan je aan zeer scherpe voorwaarden 250ex, 500ex, … bestellen. Perfect voor visitekaartjes, luxe uitnodigingen, …
Niet het percentage koudfolie op een drukvel bepaalt de kostprijs maar wel de positie én de grootte van het vlak waarbinnen de koudfoliedruk toegepast wordt.
Wanneer je een offerte aanvraagt en er is nog geen informatie over de positie van koudfolie in het ontwerp kan je van ons een “all-in foliedruk” prijs krijgen. Je mag dan overal in jouw ontwerp koudfoliedruk voorzien, over de volledige oppervlakte van het drukvel. Je kan dan je creativiteit en het effect maximaal benutten en je kent meteen ook de maximale prijs.
Bij hogere oplages, > 5000 drukvel, is die informatie over de koudfoliepositie heel nuttig. We kunnen dan met smallere foliebanen rekenen van bijv. 10-80 cm ipv de volledige breedte van een drukvel van folie te kunnen voorzien (100 cm rol). Dat zorgt voor een scherpere offerte.
Een tip voor die hogere oplages: vraag ons een offerte met de volledige foliebaan (maximale prijs en onbeperkt foliegebruik) én een offerte met een smalle baan (minimale prijs) om jouw voordeel te ontdekken. En vraag advies op basis van de afmetingen van je productie (bijv. stanstekening vouwkarton verpakking, formaat boekcover, folietoepassing op dubbele wenskaart …). Door een goede positionering op het drukvel én slim omgaan met de interessantste folievlakken kan je het beste rendement uit je offerte halen. Wij kunnen jou – specifiek voor jouw aanvraag – een indeling/schets bezorgen met “gearceerde foliedrukvlakken” zodat je weet waar je in je ontwerp koudfoliedruk kan toepassen tegen de gunstigste voorwaarden.
Met onze innovatieve Vinfoil Optima koudfoliedruk module kunnen we door middel van MFU (Multiple Foil Use) immers smallere foliebanen zelfs tot 3x – met herpositionering – over het drukvel laten gaan en zo over de volledige oppervlakte bepaalde kleinere elementen voorzien van koudfoliedruk. Een minimale foliedrukprijs voor een maximaal opvallend resultaat over jouw volledige productie.
Bijvoorbeeld en drukvel met 6 kleinere folievlakken (een vouwkarton verpakking die 6x op een drukvel staat en op een bepaalde plaats in het ontwerp foliedruk heeft) kan zo met één enkele smalle foliebaan aan hoge snelheid en scherpe voorwaarden gedrukt worden.
De prijs van het folie-drukwerk is ook afhankelijk van enkel- of dubbelzijdige toepassing van ‘inline cold foil’ in het drukwerk. Bovendien moeten we bij een dubbelzijdige folietoepassing – met conventionele drukinkten en dispersielak – een droogtijd van 12 tot 24u respecteren tussen de 2 drukgangen. Het folieverbruik is dan ook hoger omdat een gedeelte gebruikt wordt voor het opstarten/stellen aan elke zijde van het drukvel.
Vraag dus steeds advies om een maximaal foliedrukresultaat te kunnen bereiken aan de interessantste prijs.
Eén van de grote voordelen van koudfoliedruk is de mogelijkheid om de folie plaatselijk uit te sparen (lees: weg te laten). Dit kan zeer nauwkeurig en zeer gedetailleerd toegepast worden. Onze voorbeeldbrochure toont daar talrijke voorbeelden van. Het basisprincipe: met de eerste druktoren wordt er een ‘lijminkt’ gedrukt waaraan de folie zich hecht. Vermits die lijminkt heel fijn kan gedrukt worden zijn dunne lijntjes, structuren en kleine lettertypes in folie perfect haalbaar. Op de plaatsen waar geen lijminkt is gedrukt wordt de folie automatisch uitgespaard. Na het hechten van de folie volgt de CMYK bedrukking, zowel op de folie als naast de folie op, eventueel nog PMS bedrukking en de lak.
Door de reflectie/breking van het licht op het “metallic”-oppervlak vallen krassen meer op dan bij gewoon cmyk-drukwerk. Drukwerk met koudfoliedruk is kwetsbaarder.
Bij onzorgvuldig gebruik van drukwerk met ‘cold foil’ kunnen krassen dus sneller zichtbaar zijn dan bij klassiek drukwerk. Onder onzorgvuldig gebruik verstaan we bijvoorbeeld transport of verzending van drukwerk waarbij de folie buitenzijde voortdurend tegen ander drukwerk aanschuurt en zo zichtbare krassen/beschadigingen veroorzaakt.
Er zijn wel enkele interessante opties om drukwerk of verpakkingen met koudfoliedruk extra te beschermen, zoals UV-lak, glanslaminaat, (krasvast) matlaminaat, structuurlaminaat, …
Bij de toepassing van laminaat moet men rekening houden met het feit dat de folie altijd als eerste gedrukt wordt en dus onder het laminaat te vinden is.
We hebben heel veel voorbeelden van deze extra bescherming en bezorgen je graag stalen.
Het is mogelijk om koudfolie toe te passen op een speciaal gamma ongestreken papiersoorten. Zeker voor wenskaarten is dat een grote meerwaarde. We bezorgen jou graag voorbeelden en informatie over die bijzondere papiersoorten.
Voor briefpapier wordt meestal HVO – ongestreken offsetpapier – van 80-120 gr gebruikt. Op die standaard papiersoort is koudfoliedruk niet mogelijk maar we hebben wel al briefpapier geproduceerd op 115-135 gr Silk MC, mét koudfoliedruk. Test even of dit papier goed door jouw printer wordt verwerkt. We bezorgen je graag blanco papierstalen op A4 formaat.
Enveloppen kunnen van koudfoliedruk worden voorzien als ze op basis van Silk of Gloss MC geproduceerd worden. Je start dus altijd met plano drukvellen, met koudfoliedruk, en laat dan enveloppen op maat maken (dus op aanmaak). Deze werkwijze is vooral interessant voor hogere oplages.
De standaardkleur is zilver. Aangezien zilver een neutrale kleur is kunnen bijna alle metallic effecten en foliekleuren (dus ook goudtinten) bereikt worden door de juiste CMYK-bedrukking op dit zilver. Wit bekomt men dan door de folie plaatselijk uit te sparen (dus het witte papier of karton te laten zien), diep zwart is ook te bereiken door uitsparing en het zwart (eventueel in cmyk-opbouw) op het uitgespaarde witte gedeelte te drukken. Onze voorbeeldbrochure is bijna volledig gerealiseerd met zilverfolie, op één specifieke pagina na met goudfolie (dat staat dan rechts onderin aangeduid). De foliekleureffecten worden dus allemaal bereikt door de CMYK bedrukking en de afwerking is met glanzende of matte dispersielak, eventueel in combinatie met mat of glans laminaat en bijkomende spot-uv lak.
Goudfolie kan je op dezelfde manier toepassen, ook in details en ook met bedrukking. Er bestaan ook verschillende soorten holografische folies, waarbij de ‘rainbow’ folie het meest toegepast wordt. Deze bijzondere folies hebben wel een hogere kostprijs. Leveringstermijnen en minimumhoeveelheden voor holografische folies zijn altijd in overleg.
Ja, omdat er in de eerste druktoren met een ‘lijminkt’ gedrukt wordt, kan die ook in een percentage (raster) toegepast worden. Dat percentage lijminkt haalt dan slechts een gedeelte van het foliemateriaal van de rol zodat er een oppervlak ontstaat dat bestaat uit kleine glinsterende folie-deeltjes. In onze brochure vind je daar enkele voorbeelden van.
Er is wel een aandachtspunt bij het bedrukken van een folieraster. Wanneer een folieraster bedrukt wordt met CMYK, zijn de resultaten meestal onvoldoende stabiel bij oplages van 300 vel en meer en komt er een soort afzetting op de drukrollen. Daarom dat we het gebruik van een folieraster afraden wanneer er overheen gedrukt moet worden.
Bij toepassing van bedrukking op folie-percentages is het dus raadzaam om ons een bestand ter controle aan te bieden vooraleer de drukopdracht aangevangen wordt. We geven je graag advies om een mooi eindresultaat te krijgen.
De folie wordt bedrukt met CMYK-inkten (of PMS) die geschikt zijn om een goede hechting te hebben op kunststof en folie-ondergrond. Vermits die bedrukking onmiddellijk “inline” gebeurt, gaat er – bij conventioneel drukken – bovendien een dispersielak overheen die het bedrukte foliegedeelte beschermt. Na een droogtijd van +/- 12u kunnen bedrukte vellen verder afgewerkt worden. De hechting en de droging van de bedrukking is ook afhankelijk van de inktbezetting op het folie-oppervlak. Er mag maximaal 250 % CMYK inktbezetting zijn op de folie – dus los van de 100% lijminktbezetting (=100% folie).
Concreet voorbeeld
100 % lijminkt (5de kleur) = een volledig zilverfolieoppervlak. Over dit zilverfolieoppervlak volgende bedrukking: C 100 – M 15 – Y 85 – B 25 = 225 % -> inktbezetting OK
100 % lijminkt (5de kleur) = een volledig zilverfolieoppervlak. Over dit zilverfolieoppervlak volgende bedrukking: C 100 – M 90 – Y 85 – B 50 = 325% -> inktbezetting niet OK.
Wij kijken die inktbezetting na wanneer we de bestanden ontvangen en kunnen eventueel ingrijpen waar nodig om de productie optimaal te laten verlopen.
Inline Cold Foil, is de correcte term in de Engelse taal. Internationaal en dus ook in het Nederlands wordt vaak deze technische term aangehouden. Andere termen – in het Nederlands – die meestal op dezelfde techniek duiden of waarbij deze techniek kan ingezet worden: koudfolie, koudfoliedruk, drukken op folie, overdrukbare folie, metaaleffect drukwerk, blinkend drukwerk, foliedruk, zilverfolie druk, goudfolie druk, metaalinkt. In het Engels wordt soms ook over coldfoil of metal effect gesproken. In het Frans hebben we het dan over impression metal, impression dorure à froid, effets métalliques, marquage à froid, …
Als je twijfelt of koudfoliedruk de oplossing is voor het blinkende eindresultaat dat je wil bereiken is er een heel snelle manier om dat te weten te komen. Contacteer ons voor al jouw blinkende vragen. We hebben heel veel expertise over foliedruk en ook een heel groot grafisch netwerk. Als jouw vraag beter matcht met een andere techniek brengen we jou daar heel graag mee in contact. Een oplossing bieden voor elke blinkende vraag, dat is onze dagelijkse uitdaging. En we hebben nog nooit iemand een factuur gestuurd voor het beantwoorden van een vraag. Maak er gebruik van.
Als grafisch bedrijf speel je ongetwijfeld wel eens met het idee om zelf karton of papier aan te leveren bij ons, er koudfolie op te laten aanbrengen, en nadien zelf te gaan bedrukken. Dat kan. Wij maken graag een prijs voor het aanbrengen van koudfolie op jouw drukvellen die we dan opnieuw plano uitleveren.
We raden je wel aan om grondig met ons te overleggen. Het is immers een vak op zich om nadien koudfolie te bedrukken, rekening houdend met de juiste inktbezetting, de droging, de lak, en last but not least de uitdaging om jouw drukbeeld te laten passen op de reeds aangebrachte koudfolie. Op prepress-vlak moet je dan de opsplitsing van uw bestanden en de impositie goed bestuderen en bij voorkeur grondig testen.
Maar je mag ook het drukken aan ons uitbesteden, zoals 99,9% van je grafische collega’s. Wij bedrukken de koudfolie immers in één enkele drukgang met CMYK en/of PMS-tinten zodat je ook prijstechnisch een voordeel behaalt door de bedrukking aan ons uit te besteden. Dan kan je nadien de afwerking van de plano vellen nog volledig zelf organiseren en ben je ook zeker dat de verantwoordelijkheid voor de uitstraling van het eindproduct (de koudfolie inclusief de bedrukking en de lak) bij ons komt te liggen.
Wij werken samen met meer dan 100 grafische bedrijven in België, Nederland, Frankrijk, … en onze klanten mogen hun eigen papier of karton laten leveren. Zeker voor plano vouwkarton drukvellen voor verpakkingen is dat heel gebruikelijk, en dat kan op diverse formaten tot 74×106 cm, ook de midden formaten in het 50×70 druksegment kunnen we vlot bedrukken.
Het aanleveren van eigen materiaal geeft onze grafische klanten ook meer ruimte om een stukje aankoop-marge aan hun kant te houden. We staan daar dus zeker voor open.
Wel is het belangrijk om te informeren naar de kwaliteiten die we vlot kunnen verwerken met koudfoliedruk. Bij twijfel zullen we altijd blanco testvellen vragen zodat we kunnen bevestigen dat onze foliedruktechniek een goed resultaat geeft op het materiaal dat je wenst in te zetten voor jouw productie.
Aangezien onze drukpers sinds eind 2022 “hybride” is, en 3 UV droogunits in de uitleg heeft waarvan we er 1 kunnen verplaatsen na de laatste druktoren (en voor de laktoren), kunnen we met UV lijminkt en UV cmyk-inkten koudfoliedruk op kunststof aanbrengen én overdrukken. Testen wijzen op heel goede resultaten.
Weliswaar hebben we nog geen ervaring opgebouwd in kunststof bedrukking en verwerking. Onze focus ligt op samenwerking met grafische partners die wel dat expertise in huis hebben, die de juiste adviezen kunnen geven aan de eindklanten. Voor die partners kunnen we aangeleverde kunststof vellen voorzien van die creatieve koudfoliedruk-effecten zodat er nieuwe eindproducten gerealiseerd kunnen worden. Contacteer ons en we gaan graag een open gesprek aan over de verrassende luxe uitstraling op nieuwe materialen.
Dat kan zeker. Er wordt dan gestart met papier, vanaf 115 gr (voorkeur voor 135-150 gr), al dan niet met een laminaat en/of spot UV als finishing. Die drukvellen worden door boekbinders of grafische bedrijven die gespecialiseerd zijn in “massief kartonnen luxe verpakkingen” gecacheerd en omgetoverd tot een prachtig eindproduct.
Sinds 2023 voegen we ook graag Wibalin Buckram toe als mooi bandmateriaal waarmee heel verrassende metallic effecten kunnen bereikt worden. Vraag ons de nodige stalen en neem deze optie mee in jouw creatief proces.
Er zijn twee opties. Je kan ons een uitgebreid inspiratiepakket vragen, inclusief neutrale brochure, samples, kartonbox, … en zo de mogelijkheden overbrengen. Je kan ook onze koudfoliedruk-adviseurs naar jouw klant sturen. Dat kan dan samen, of zelfs individueel.
Uiteraard gaan wij niet met jouw klant aan de haal, we brengen hun hoogstens het hoofd op hol met de prachtige mogelijkheden. En meestal zijn we een meerwaarde voor jouw productie. We voegen een opvallend element toe waarmee jouw eindproject extra opvalt en je klant weer een stukje gelukkiger in het leven komt te staan.
Duurzaamheid, recyclability van papier en karton, vinden we heel belangrijk. Op deze website vind je daar een specifiek hoofdstuk over, via deze link vind je alle informatie.
Plano drukvellen, papier of karton, voorzien van koudfoliedruk met primer of dispersielak, kunnen nog heel wat extra afwerking krijgen zoals: glanslaminaat, mat laminaat (ook in de krasvaste / verlijmbare variant), linnenstructuur laminaat, all over UV lak (zeefdruk of flexo), spot UV lak, braille lak, geurinkten, 3D lak / holo lak, motion lak, embossing / pregen, nummering / geprinte data of personalisering, stanzen, rillen, vouwen, …
We hebben een uitgebreide bibliotheek met samples met extra afwerking. Neem zeker contact op om te bespreken wat je graag wil toevoegen aan de drukvellen. We werken met diverse grafische partners samen en er is heel veel expertise hierover bij ons in huis.
Ja, dat kan. Het is weliswaar minder gebruikelijk. PMS-inkten op de folie drukken heeft ook minder zin vermits het metallic-eindresultaat (PMS inkt bovenop de zilverfolie of goudfolie) totaal anders zal zijn qua kleur. PMS-inkt op de uitgespaarde (niet van folie voorziene) gedeeltes drukken is wel interessant omdat dan de oorspronkelijke kleur van de PMS-kleur bewaard wordt in het eindresultaat. De drukpers heeft 8 druktorens en 1 laktoren waarvan er 6 vrij ter beschikking zijn (CMYK en 2 PMS tinten of 6 PMS tinten) voor het drukken in 1 drukgang met folie. De overige torens dienen voor de lijminkt (eerste toren) en de folie.
We hebben onze missie naar …
én samenwerking met …
… merk-eigenaren
… verpakkingsdesigners
… verpakkingsproducenten / vouwkartonnage drukkerijen
samengevat in een diagram.
We zijn voor één keer zo onbescheiden om onszelf in het middelpunt te plaatsen. Maar gelukkig draait het niet om ons.
Alles draait om de samenwerking met de verschillende partijen. We brengen iedereen graag mee rond de tafel en delen ons expertise in de niche van verpakkingen uit papier en karton mét 1001 metallic kleuren.
Samen sterk. Van inspiratie tot druktesten, technische ondersteuning en plano (papier en vouwkarton) drukvellen met koudfoliedruk voor verdere finishing.
Download via deze link de .pdf:
Samenwerking Matthys & partners in verpakkingsketen
1001 metallic kleuren met zilver & goud koudfoliedruk
© 2024 Grafische Groep Matthys.
Made with ♥ by Heroo