Grafische Groep Matthys

16 oktober 2023

Hoe zorg je voor een unieke aandachtswaarde van jouw boek in de winkel?

Als uitgever gaat jouw energie naar goede contacten met waardevolle auteurs. En natuurlijk help je om hun creatieve hersenspinsels in gedrukte en digitale vorm via jouw netwerk tot bij de nieuwe lezers te brengen.

Om in een goedgevulde boekenwinkel jouw uitgaven in de schijnwerpers te kunnen plaatsen is een prachtige boekcover een cruciaal element van verleiding. En na de verleiding en de aankoop is er ook het koesteren van het boek door de lezer, met vaak extra aandacht op social media. Een prachtige cover verhoogt de gevoelswaarde van het boek en geeft het boek ook een extra visuele waarde in een interieur. 

Ik help jou en je productieteam graag met een overzicht van drukmogelijkheden voor opvallende boekcovers en neem je ook mee in de unieke creatieve mogelijkheden van onze eigen innovatieve koudfoliedruk.

plano drukvel met koudfoliedruk zilver en cmyk en embossing

Er zijn verschillende druktechnieken en veredelingstechnieken die kunnen worden toegepast om prachtige boekcovers te creëren. 

Hier is een overzicht van enkele van de meest populaire en effectieve methoden:

1. Offsetdruk

Offsetdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken voor boekcovers. Het maakt gebruik van een reeks rubberrollers om inkt op een drukplaat over te brengen en vervolgens op het papier. Het resultaat is scherpe, levendige kleuren en fijne details. Zeer kosten- en resultaateffectief bij hogere oplages. Alhoewel ‘hogere’ een subjectief begrip is. Maar vanaf 1000 omslagen en meer zeker een goede overweging. Grafische Groep Matthys werkt sinds 2008 met deze druktechniek. 

2. Digitale druk

Digitale druk is geschikt voor kleinschalige productie en biedt de mogelijkheid om gepersonaliseerde boekcovers te maken, elke cover mag dan een uniek element bevatten of bijvoorbeelde kleine reeksen die qua layout van elkaar afwijken. Het is snel en kostenefficiënt, en het kan dus ook variabele gegevens afdrukken, zoals verschillende titels of auteursnamen.

3. Zeefdruk

Zeefdruk wordt vaak gebruikt voor boekcovers met speciale effecten, zoals metallic inkten of textuurafwerkingen. Het proces omvat het afdrukken door een zeefraam, waardoor dikke inkten en unieke texturen kunnen worden toegevoegd. Zeefdruk kan ook een toevoeging zijn na offsetdruk waarbij nog extra aandachtselementen bovenop de eerste druk worden aangebracht. Ons grafische netwerk kent enkele waardevolle experts in zeefdruk. Ze gaan graag met jou het gesprek aan. 

4. Letterpress

Letterpress is een ambachtelijke druktechniek waarbij de inkt in het papier wordt gedrukt met behulp van verhoogde oppervlakken. Het creëert een diepdruk effect en geeft boekcovers een elegante en tactiele uitstraling. Een juiste materiaalkeuze is belangrijk om het diepte-effect te maximaliseren. Het vergt uniek vakmanschap. In ons netwerk kennen we de juiste weg voor jouw optimale resultaat. 

goud koudfoliedruk voor stofwikkels boeken

5. Foliedruk

De klassieke foliedruk – ook bekend als hotfoil of warmtefoliedruk – maakt gebruik van een specifieke foliekleur naar keuze (vaak goud, zilver of andere metallic kleuren) die onder hitte en druk op de boekcover wordt aangebracht. Dit creëert een glanzend en opvallend effect dat de aandacht trekt. Foliedruk is één van de waardevolste toevoegingen om op te vallen in de boekwinkel wegens de reflectie van licht. 

Er zijn tegenwoordig ook digitale foliedruktechnieken waardoor ook digitaal gedrukte boekcovers in lagere oplages kunnen meegenieten van een gouden, zilveren of bronzen foliedruk effect.

Foliedruk is hét expertise van Grafische Groep Matthys. In het laatste punt onderin nemen we jou mee in de koudfoliedruk. Echter alle foliedruk vragen, ook hotfoil, digital foil, met lak of toner, met of zonder stempel / cliché, enz. zijn welkom. Via ons netwerk helpen we jou aan de juiste contacten. 

zilver koudfoliedruk met cmyk voor boekcover

6. Embossing en debossing

Embossing verhoogt delen van de boekcover, terwijl debossing delen ervan verlaagt. Deze technieken voegen dimensie en tastbaarheid toe aan de cover, wat kan helpen om een boek aantrekkelijker te maken. Naast die tastbaarheid krijg je door middel van lichtinval en schaduw ook aandacht. Deze afwerking gebeurt nadat de covers gedrukt zijn, op basis van planodrukvellen met meestal meerdere covers tegelijkertijd.

7. UV-vernis

UV-vernis is een glanzende of matte coating die op specifieke delen van de boekcover kan worden aangebracht om ze te accentueren of te beschermen. Het voegt een luxe uitstraling toe en kan helpen om de cover te laten opvallen. Wordt vaak toegepast in combinatie met een glans of mat laminaat (zie verder) voor maximaal contrast en dan vooral als spot-UV of 3D UV (opdikkende UV lak, ook wel eens braillelak genoemd). 

8. Spotkleuren

Naast de standaard CMYK-kleuren kunnen spotkleuren worden gebruikt om specifieke kleureffecten te bereiken, met name in offsetdruk is dat gebruikelijker. Dit is handig voor het nauwkeurig reproduceren van merkkleuren of het creëren van unieke visuele accenten. Maar denk ook aan de kleurkracht van fluo-inkten die jouw boekcover in het oog laten springen. Bovendien kan je op een drukpers met meer dan 4 druktorens CMYK (voor afbeeldingen) combineren met die spotkleuren (ook wel PMS of Pantone-kleuren genoemd). Dus ook kostentechnisch efficiënt in één enkele drukdoorgang. Grafische Groep Matthys kan 6 kleuren (dus CMYK en 2 PMS kleuren) meteen combineren met koudfoliedruk. 

9. Texturen en materialen

Het gebruik van verschillende materialen, zoals linnen, leer, folie, fluweel, of speciale papiersoorten, kan de zintuiglijke ervaring van de boekcovers verbeteren en een gevoel van luxe toevoegen. Er zijn tal van mogelijkheden in de markt en één van de aanbieders met heel veel expertise is Winter & Company met bijvoorbeeld Buckram als boekbandmateriaal. We brengen jou graag met hen in contact. 

10. Lamineren

Lamineren met matte of glanzende afwerkingen beschermt de boekcover tegen slijtage en voegt een premium uitstraling toe. Vooral mat laminaat is populair omwille van de zachte, tactiele uitstraling. Het verdient aanbeveling om bij een boekcover te kiezen voor mat krasvast laminaat. De krasvast eigenschap zorgt ervoor dat het boek heel goed beschermt is en zijn waarde behoudt. 

Maar er zijn nog tal van structuurlaminaten zoals lederlook, zandparel, linnenstructuur, enz. Vraag ons om advies. We hebben alle stalen in huis. 

Boekcover met koudfoliedruk zilver en cmyk en mat krasvast laminaat

11. Koudfoliedruk:

Een speciale druktechniek die wordt gebruikt om een metallic aluminium folielaag op papier of karton aan te brengen zonder gebruik te maken van hitte, enkel met lijminkt. De mogelijke tinten zijn zilver, goud en holografische (rainbow) folies en uiteraard door bedrukking 1001 folietinten. Deze techniek creëert opvallende en glanzende afwerkingen op drukwerk, waaronder boekcovers. Hier is een overzicht van hoe koudfoliedruk op papier en karton werkt:

A. Voorbereiding van het ontwerp

Allereerst moet het ontwerp voor de boekcover worden voorbereid met specifieke elementen die bedekt moeten worden met koudfolie. Dit kunnen illustraties, tekst of andere grafische elementen zijn die je wilt accentueren met de metallic folie afwerking. In ons document “how to coldfoil” presenteren we je hoe je in jouw ontwerp koudfoliedruk kan opnemen. 

B. Folie aanbrengen

Een rol koudfolie, die een dunne laag aluminium bevat, wordt over het te bedrukken oppervlak van het papier of karton geplaatst via de tweede druktoren nadat op de eerste druktoren de lijminkt gedrukt is. De koudfolie wordt op zijn plaats gehouden met een drukrol. Er wordt druk uitgeoefend op de koudfolie, waardoor deze aan de geselecteerde gebieden van de boekcover hecht. Dit proces wordt uitgevoerd met behulp van de drukcilinder die de folie op het papier drukt. Je kan kiezen voor zilver, goud of holografische koudfolie. 

C. Drukken

Het papier of karton met de koudfolie wordt verder door de drukpers geleid langs de daaropvolgende 6 druktorens. Grafische Groep Matthys drukt vervolgens in één enkele drukgang CMYK en 2 PMS kleuren op en naast de folie. Als je start met ‘neutrale’ zilverfolie kunnen de foliedruk elementen zo omgetoverd worden in 1001 metallic tinten. Een unieke mogelijkheid om alle ‘foliekleuren’ in één keer met elkaar te combineren. 

D. Verwijderen van overtollige folie

Tijdens het foliedrukken wordt het overtollige foliemateriaal verwijderd en verzameld voor recyclage. Alleen het aluminium dat zich aan de ontworpen grafische elementen hecht, blijft op het papier of karton achter, uiterst gedetailleerd. Het eindproduct is dus volledig plasticvrij en bovendien volledig toegelaten in de oudpapier en karton recyclingstroom. Lees hier het uitgebreide recyclingrapport. 

E. Boekbinden en afwerking

Nadat de koudfoliedruk is voltooid, kan de boekcover worden afgewerkt volgens de gewenste specificaties. Onder meer door het snijden van de boekcovers op maat, lamineren voor extra bescherming of toepassen van andere afwerkingsprocessen zoals zeefdruk, spot-uv enz. Een overzicht vind je hierboven. Boekbinden kan met diverse technieken. We brengen je graag in contact met een boekbinder die gespecialiseerd is.

Holografische rainbow koudfoliedruk voor boekcover

Het resultaat van koudfoliedruk is een boekcover met een glanzende, metallic afwerking op de geselecteerde delen van het ontwerp. Deze techniek wordt vaak gebruikt om boekcovers een luxe uitstraling te geven en om bepaalde elementen te laten opvallen, zoals de titel, auteur, illustraties of andere grafische elementen. Glans creëert reflectie en beweging in de boekenwinkel en dus aandacht. En aandacht is de eerste stap naar de verkoop van een titel. 

Koudfoliedruk biedt de voordelen van precisie, helderheid en duurzaamheid en is een populaire keuze voor hoogwaardige boekcovers. 

Mickey Disney boekcover met koudfoliedruk

De keuze voor de juiste druk- en veredelingstechnieken hangt af van het ontwerp, het budget en de gewenste uitstraling van de boekcover. Vaak worden meerdere van deze technieken gecombineerd om een uniek en aantrekkelijk resultaat te bereiken. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren ontwerper en drukkerij om de beste keuzes te maken voor je specifieke boekomslagproject.

Grafische Groep Matthys is dé expert in bijzondere boekcovers en werkt met tientallen grafische bedrijven samen voor een optimaal resultaat. 

Je mag ons gerust als eerste aanspreekpunt beschouwen. We helpen jou kosteloos op weg doorheen het grafische landschap met tal van experts zodat we jouw wens kunnen koppelen aan het beste resultaat. En wanneer koudfoliedruk dan aan de orde is kunnen we meteen concreet aan de slag. 

Contacteer ons en ontvang tientallen spraakmakende voorbeelden voor prachtige boekcovers.

Bookbindcube Brepols Matthys met koudfoliedruk boekcovers en boekbindtechnieken