Grafische Groep Matthys

5 oktober 2023

Drukvellen voor displays en andere POS (point of sale) producties

Jouw displaydrukkerij kan ‘groot formaat’ papier of vouwkarton drukvellen bij ons laten veredelen met een hoogwaardige koudfolie druktechniek. Een mooie optie om goud-zilver-brons en 1001 andere foliekleuren toe te voegen aan de retail uitstraling en de klanten zo te verleiden met impactvol drukwerk. 

In dit artikel neem ik je graag mee in de bijzondere foliedruk mogelijkheden voor jouw opvallendste plano drukvellen. 

Drukvellen voor displays en andere POS – point of sale – producties

Bij het drukken en afwerken van winkeldisplays die zijn gemaakt van papier en karton, zijn er verschillende grafische productiemogelijkheden beschikbaar om aantrekkelijke en effectieve displays te creëren. Ik geef je eerst een overzicht van enkele van deze productiemogelijkheden. Graag licht ik ook toe in welk segment wij jou een bijzondere foliedruk meerwaarde kunnen bieden: 

Digitaal drukken:

Ideaal voor kleine tot middelgrote oplages en snelle productie. Biedt mogelijkheden voor personalisatie, aangezien elk exemplaar individueel kan worden bedrukt. Kan snel worden aangepast voor last-minute wijzigingen in ontwerpen.

Zeefdruk:

Zeefdruk wordt vaak gebruikt voor displays met speciale effecten of op niet-vlakke oppervlakken. Het is geschikt voor zowel papier als karton en kan op diverse materialen worden toegepast.

Flexodruk:

Flexodruk is ideaal voor displays die grote hoeveelheden informatie of herhaalde patronen bevatten. Wordt vaak gebruikt voor displays met eenvoudige ontwerpen en hoge oplages.

Inkjetprinten:

Inkjetprinters kunnen worden gebruikt voor het afdrukken van hoge-resolutie afbeeldingen en tekst op displays. Deze technologie biedt goede kleurweergave en is geschikt voor kleinschalige productie.

Offsetdruk:

Offsetdruk is een veelgebruikte drukmethode voor het produceren van hoogwaardige en kleurrijke winkeldisplays. Het maakt gebruik van metalen platen om inkt op een rubberen rol over te brengen, die vervolgens op het papier of karton wordt overgebracht. Geschikt voor middelgrote tot grote oplages van displays.

Bij een offsetdruk-productie voor winkeldisplays kan Grafische Groep Matthys de uitstraling van je display ondersteunen met bijzondere drukvellen met 1001 metallic foliedruk-effecten. Daarin schuilt onze kracht en bieden wij jou een belangrijke innovatieve meerwaarde. 

Karton stalen box koudfoliedruk

Wat houdt koudfoliedruk voor jouw POS materialen concreet in bij offsetdruk?

Laat ons eerst even starten bij het formaat en het materiaal. In de offsetdruk wereld pakken we graag uit met ons ‘groot formaat’. En voor tal van producties is dat een terechte omschrijving maar we realiseren ons dat binnen de display wereld een formaat van 720 x 1020 mm eerder een midden- en soms klein formaat is. Overigens kan er met papier of karton uit fabricatie nog opgeschaald worden naar 740 x 1060 mm. 

Als je denkt vanuit mogelijkheden ipv beperkingen is er wel de vaststelling dat je met dergelijk plano velformaat heel veel kan in losse elementen die een display extra uitstraling geven. Denk bijvoorbeeld aan een topkaart, of een grafisch element zoals een ster, een pijl, een promotie-vlak, een positie voor een slogan, enz. 

Materiaal vanaf 115 gr, met een voorkeur bij grote folievlakken vanaf 135 gr gloss of silk papier wat nadien makkelijk kan verlijmd / gecacheerd worden op diverse golfkarton-soorten of massief karton / grijsbord. En uiteraard makkelijk op te schalen naar vouwkarton in grammages van 180-500 gr. 

We hebben nu zelfs de mogelijkheid om – door middel van drukken met UV inkten en UV droging – op kunststof vellen de unieke koudfoliedruk aan te brengen. 

Het belangrijkste aspect is de mate waarin de toplaag van het materiaal gestreken is. Dus papier- en karton wat minimaal éénzijdig gestreken is, wat overigens voor displays en POS materiaal bijna altijd toegepast wordt. 

Voorbeeld koudfoliedruk met goudfolie

Hoe werkt de koudfolie druktechniek voor plano vellen?

In de eerste druktoren drukken we een inkt met een grotere trekkracht (lijminkt) met een gewone offsetplaat. Dus heel gedetailleerd en zonder dat cliché-kosten moeten gemaakt worden. De tweede druktoren wordt ingezet om de foliedruk via de lijminkt over te brengen op het papier of karton. In dezelfde detaillering, haarscherp, zowel met zilver- als met goudfolie of holografische folies (folie waarvan de kleur regenbooggewijs varieert met de lichtinval). Door vervolgens perfect in register met CMYK en/of PMS kleuren te drukken op en naast de folie kunnen we de aangebrachte koudfolie van zilver (als de bron zilver foliedruk is, maar ook op de andere folies kan gedrukt worden) omtoveren in 1001 metallic foliedrukkleuren. Een beschermende matte of glanzende dispersielak zorgt voor de finishing touch van het plano drukvel. 

Nadien volstaat het om de foliedruk papier en kartonvellen te verwerken in jouw display- POS product en nog enkele eindstappen te zetten richting het winkelpunt:

Snijden en stansen:

Displays worden gesneden en gestanst om de gewenste vorm en afmetingen te krijgen. Lasersnijden wordt vaak gebruikt voor precisiewerk en complexe ontwerpen.

Vouwen en lijmen:

Na het drukken en snijden worden de bedrukte vellen gevouwen en gelijmd om de gewenste displayvorm te creëren.

Assemblage:

Als de winkeldisplay meerdere componenten bevat worden deze tijdens de assemblage aan het hoofdframe bevestigd.

koudfoliedruk gloss mc papier drukvel gecacheerd op golfkarton voor displays en point of sale

Verpakking en verzending:

De voltooide displays worden verpakt voor verzending naar winkels, vaak zelfs met het product afgevuld zodat winkelpersoneel de display snel en efficiënt kan uitstallen. 

Bij het selecteren van de juiste grafische productiemogelijkheden voor winkeldisplays moeten factoren zoals oplage, ontwerpeisen, budget en tijdschema in overweging worden genomen. Het is ook belangrijk om duurzame materialen en productiepraktijken te overwegen om een milieuvriendelijke benadering van de productie te bevorderen.

Displays uit papier en karton, voorzien van koudfoliedruk, zijn volledig toegelaten in de reguliere oud papier stroom. Koudfoliedruk verstoort het recyclingproces van papier en karton niet waardoor je met een gerust hart deze keuze mag maken en zo bijdraagt aan de hernieuwbaarheid van jouw display. Uiteraard is deze stelling onderbouwd met labo-testen en een onafhankelijk rapport, via deze link te lezen. 

Unieke voorbeelden, uitgebreide inspiratiebrochure en karton stalenbox

Beoordeel zelf de effecten van koudfoliedruk op papier en karton en vraag onze uitgebreide documentatie aan. Er is de inspiratiebrochure van ruim 24 pagina’s met effecten in zilver- en goudfolie, mat en glans laminaat, spot uv lak, matte en glanzende dispersielak en natuurlijk de 1001 metallic foliedruk effecten. En ook op karton is er een unieke foliedruk karton-stalenbox die je meeneemt in deze innovatieve veredelings druktechniek. 

Vraag hier onze documentatie aan.

koudfoliedruk waaier met 1001 metallic kleuren zilverfolie en cmyk druk